ICQ cez wap? Áno!

Možno ste už riešili podobný problém ako ja nedávno. Potreboval som sa súrne pripojiť na icq, no v dosahu nebol žiadny počítač s internetom. Používam Primu od operátora Orange, takže odpadá aj možnosť použitia mobilných aplikácií, ako je napríklad Jimm. Situácia už vyzerala beznádejne, no po chvíľke vyhľadávania som narazil na veľmi zaujímavú službu, ktorú som sa vám rozhodol v dnešnom článku bližšie popísať.

Mobilná verzia Googlu (wap.google.com) mi ponúkla niekoľko výsledkov vyhľadávania, no najviac ma zaujal popis služby na adrese wap.tjat.com. Moje prvotné sklamanie, ktoré bolo spôsobené nemožnosťou pripojiť sa na portál pomocou mnou obľubovanej Opery Mini, však čoskoro pominulo. Vpísal som teda adresu do originálneho prehliadača môjho telefónu (Sony Ericsson W710i) a objavila sa predomnou obrazovka, ktorú môžete vidieť nižšie. No, nebola to celkom ona, bola v anglickom jazyku, no veľmi ma potešila aj podpora Slovenčiny. Bratov Čechov určite poteší, že nechýba ani ich rodný jazyk.

Menu

Ako môžete vidieť, táto služba podporuje hneď niekoľko komunikačných protokolov. V tomto článku sa ale zameriame iba na ICQ, ostatné si rozoberieme inokedy. Na úvodnej obrazovke máte možnosť zistiť niečo o autoroch projektu, nahlásiť problém vo fóre či sa presvedčiť o tom, že vaša pripomienka bola opravená (sekcia Aktualizácie).

Pripojenie k ICQ

Zvolíme si teda ICQ, po čom nás program vyzve na vloženie prihlasovacích údajov. Po ich vyplnení stačí jednoducho kliknúť na možnosť “Pripojiť”. Ak viete, že budete službu často využívať a nechce sa vám neustále zadávať číslo a heslo, nie je nič jednoduchšie, ako kliknúť na odkaz “Zapamätaj si ma”, čo zaistí, že pri ďalšom prístupe na stránku budete mať položky automaticky vyplnené. Tak, ako je možné si údaje “zapamätať”, je tu aj možnosť ich “zabudnutia”, číže ich budete musieť opäť zadať ručne.

Zoznam kontaktov

Na obrázku vyššie už vidíte, ako vyzerá načítaný zoznam kontaktov. Načítanie je rýchle a program si poradí aj s väčším počtom záznamov – dokonca v nich umožňuje aj vyhľadávať pomocou formulára pod zoznamom. Podporované sú tri základné statusy – Online, Away, N/A. Štvrtou možnosťou je, samozrejme, odpojenie – status Offline. Ak chcete poslať správu niekoľkým užívateľom súčasne, nie je nič jednoduchšie, ako kliknúť na odkaz “Skupinová správa”. Následne zaškrtnete adresátov a správu odošlete.

Nastavenia

Autori si pre nás pripravili aj niekoľko možností nastavenia, takže sa na ne poďme pozrieť. Kliknutím na prvý odkaz môžete vyhľadať používateľa, a to na základe čísla alebo podľa emailu, a následne si ho pridať do zoznamu kontaktov. Menu “Language” určite netreba nikomu popisovať, takže prejdem rovno na položku “Interface”. Tá umožňuje nastaviť zobrazenie používateľov podľa statusu (napr. skryť offline používateľov) či zobraziť “extra tlačidlo” na obnovenie stránky aj na vrchu stránky – toto je výhodné najmä pri veľkom počte kontaktov, keďže nemusíte scrollovať až na spodok. Ďalšie nastavenia slúžia na určenie intervalu obnovenia stránky (môžete ju obnovovať aj manuálne prostredníctvom spomínaného tlačidla), viditeľných kontaktov (teraz je tu však možnosť zobraziť dostupných používateľov, používateľov od ktorých ste dostali správu či kombináciu oboch riešení) a usporiadania kontaktov. V tomto prípade odporúčam použiť prednastavenú možnosť, keď sa vám nová správa objaví na vrchu stránky.

Odoslanie spravy

To by sme mali nastavenia, ale určite vás zaujíma, ako prebieha samotné odosielanie správy. Nie je nič jednoduchšie, ako kliknúť na požadovaný kontakt. Zobrazí sa vám okno ako na obrázku vyššie. Všimnite si, že je tu možnosť zobraziť detaily používateľa (nick, meno, skupina, aktuálny status a dĺžka pripojenia) a históriu komunikácie, ktorá určite padne vhod. Tu by som chcel spomenúť aj jednu nevýhodu, ktorá sa aspoň v mojom prípade často objavovala – pri odosielaní správy systém jednoducho neodpovedal, takže mi neostávalo nič iné, ako stránku obnoviť. Po tom už však všetko fungovalo v poriadku.

Záver

Až na malý nedostatok, ktorý som spomenul, služba splnila moje očakávania a ako núdzový spôsob pripojenia ju stále využívam. Ak ste tiež majiteľmi Prima karty a chcete ostať online aj mimo dosahu počítača, máte možnosť.

Zatiaľ žiadny komentár.Buďte prvý/á.

Poslať komentár

Musíte byť prihslásený/á pre zasielanie komentárov.